tisdag, augusti 28, 2007

Hudvård: vad är rosacea?

Hudsjukdomen rosacea kallas även "vuxenakne", men ska inte förväxlas med tonårsakne.

Rosacea liknar den mer vanliga tonårsaknen, men skiljer sig på flera viktiga punkter. Rosacea drabbar omkring tio procent av den vuxna befolkningen och visar sig som rodnader, knottror och varblåsor, i varierande grad.

Vid akne inflammeras talgproppen i talgkörteln och bildar en finne. Vid rosacea däremot uppstår inflammationen i porerna utan att poren först har täppts till och en finneliknande liten varböld bildas.Rosacea visar sig som en lätt rodnad, sedan utvecklas en mängd ytliga blodkärl i området som skapar rosiga kinder och röd näsa.

Än så länge är uppkomsten av rosacea en gåta för läkarkåren. Rosacea är vanligare hos personer som har lätt för att rodna, är väldigt ljushyade och sol och solskadad hud verkar också vara en anledning till att rosacea uppstår.
Krämer som lindrar rödheten i huden ger tillfälligt lindring mot Rosacea, än så länge finns inga botemedel mot hudåkomman. Att undvika preparat som irriterar huden, stark sol och stark mat som gör att huden blossar upp eller rodnar kan förbättra tillståndet.

Vi får många positiva kommentarer från kunder med rosacea som provat Dr Brandts Laser Relief, som kyler och lugnar huden hos dem som lider av rosacea elelr irriterad hud. Här hittar du fler produkttips för dig som har rosacea.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar