onsdag, april 20, 2011

Parabener, nej tack!

I tisdagens TV4-nyheter tog man upp att många hudvårdsprodukter för barn innehåller parabener. I Danmark är parabener i hudvård förbjudet för barn under 3 år, dock inte i Sverige.

Jag har tidigare skrivit om parabener här i bloggen (läs gärna det inlägget här). Eftersom parabener kan ha många negativa effekter, bland annat vara hormonstörande så är detta en viktig fråga, speciellt när det kommer till hudvård för barn.
Man har kunnat påvisa men inte bevisa att parabener kan skapa hormonella rubbningar (bland annat orsaka för tidig pubertet). Undersökningar har även pekat på att parabener är allergena och det finns påvisat att parabener kan påskyna tillväxten av cancerceller. I miljön är skadeverkningarna på djur och natur väldokumenterade.

Man säger att man kunnat visa på dessa negativa effekter, dock inte bevisa. Jag skulle aldrig riskera något när det kommer till min lille guldklimp och skulle aldrig använda annat än parabenfria produkter till honom. Estelle & Thild är ett väldigt bra märke som är garanterat fritt från parabener och speciellt anpassat för barn.

I början av 2000-talet började det komma rapporter om parabeners tveksamma inverkan och det finns nu flera kosmetik- och hudvårdsmärken som valt att helt utesluta parabener i sina produkter, och vissa märken använder parabener så lite som möjligt och undersöker möjligheterna att ersätta parabener med andra ämnen.

Märken hos Accessora.se vars hudvård, hårvård och kosmetika är helt fria från parabener är bland annat:
REN skin care, Esthelle & Thild, Simply Organic, EOS, Avanya, Balm Balm, Juice Beauty, Crazy Rumors, Organic Essence, Ganache for Lips, Mama Mio, Juice Beauty, Glominerals (alla Glos produkter utom mascaran och lipplumpern är parabenfria) och John Masters Organics.
Klicka dig in på accessora.se och rubriken skönhet om du vill läsa mer om eller beställa produkter utan parabener från dessa märken, eller använd denna länk.


Upplagd av Annika.

2 kommentarer:

 1. Hej, bra inlägg.
  Men hur vet man om produkter innehåller parabener?

  SvaraRadera
 2. Annika Accessora20 april 2011 10:53

  Hej,

  Att läsa innehållsförtecningar på produkter är inte det lättaste. Det man ska hålla kolla på är att parabener ofta tillsätts i olika former och kan heta: Ethylparaben, Propylparaben, Methylparaben, Butylparaben. E-nummren är E214, E216 och E218.
  Parabener används som konserveringsmedel i både livsmedel och hudvård.

  SvaraRadera