Jag har skrivit detta tidigare, men eftersom vi får en del frågor om Beck Söndergaards ålskinn (eftersom vissa ålarter är utrotningshotade), så publicerar jag denna information igen.
Beck Söndergaard garanterar att det ålskinn som används enbart är det som blir kvar i matindustrin, ålarna har inte fångats enbart för deras skinn och den typ av ål som skinnet kommer från är inte utrotningshotad.
Anna, partner i Beck Söndergaard Copenhagen skriver så här:
"The eelskin we use are from deep sea eels (in Danish ‘dyb havs ål’)– which are not the same animal as the European eel at all (the European eel is correctly enough endangered from excess fishing). This is a much bigger eel living deep down in the big oceans.
The eelskin we use are only left overs from the food industry, - thus no eels are captured solely for the purpose of using the skin. That’s why our production is totally dependent on the food industry and is very much a niche business, since the supply of eelskin is limited to what is left from the food industry. These are indeed wild eels, but this eel species is not endangered and is not on the CITES (Convention on International Trade in Endangered species of wild fauna and flora) list of endangered species.
The eel meat is mainly consumed in Japan and Korea wherefrom we also buy it.
All tanning and production of our eelskin production is handmade and we place great emphasis in the conditions of the production site which we personally visit regularly."
/Anna Søndergaard
Partner & Sales Director
Beck Söndergaard Copenhagen
Bra att veta! har flera gånger funderat över detta när jag tittat på väskorna.
SvaraRaderaDet är egentligen inte "ål-skinn" utan piråls-skinn ("hagfish"). Dessa havets renhållningsarbetare är på sina håll numera hotade av överfiske, även de...
SvaraRadera> Karin, ja vi skulle självklart inte sälja produkterna om skinnet kom från utrotningshotade ålar!
SvaraRadera> Charlott, Hagfish är inte listade på CITES eller UINC som utrotningshotade (se t ex
http://www.endangeredspeciesinternational.org/fish.html ).
I Asien, främst Japan, äts mycket ål och det är skinnet som blir över från matinustrin som Beck Söndergaard använder i tillverkningen av sina produkter, detta kontrollerar de noga.